Siemię lniane

Nie sposób nie doceniać właściwości zdrowotnych siemienia lnianego. Jest ono bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-6, zawiera także witaminę E, substancje balastowe i śluzowe. W jego składzie występują także substancje mineralne jak potas i cynk, a także białko i lignany będące fitoestrogenami. Z siemienia lnianego może zrobić odwary, a także stosować go jako dodatek do kanapek czy sałatek. Należy jednak pamiętać, że siemię lniane najlepiej jest przechowywać w szczelnie zamkniętym i ciemnym słoiku, wtedy na pewno nie straci swoich cennych właściwości. Siemię lniane należy do grupy środków wykazujących działanie ochraniające wobec przewodu pokarmowego. Wodne wyciągi z nasion lnu dzięki temu, że powlekają błonę śluzową zarówno żołądka jak i przełyku, chronią je prze działaniem substancji szkodliwych. Jest to możliwe dzięki temu, że pod wpływem wody nasiona lnu pęcznieją i pokrywają się warstewką śluzu. Powstały śluz przez stosunkowo długi czas nie traci swojej lepkości. Umożliwia to przemieszczanie się siemienia aż do jelit grubego. Po drodze zatrzymuje szkodliwe substancje, przez co zapobiega ich wchłanianiu. Same nasiona wykazują także działanie lekko przeczyszczające, ponieważ pęczniejąc w jelicie grubym przyspieszają ruchy robaczkowe, a co za tym idzie – ułatwiają wypróżnianie.