Piperyna

Piperyna jest coraz częściej zalecana przez dietetyków i stosowana podczas diet odchudzających. Najwięcej znajduje się w pieprzu, na zewnętrznej warstwie, gdzie odpowiada za ostry i piekący smak. Często spotykana również w suplementach odchudzających, redukcję podskórnej tkanki tłuszczowej. Piperyna działa wzmacniająco na wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu zostaje przyśpieszony proces trawienny. Dodatkową zaletą jest hamowanie apetytu na słodycze, oraz pomaga spalać zgromadzony tłuszcz podczas treningów. Reguluje także gospodarkę tłuszczową i cukrową w organizmie. Dodatkowo zwiększa odporność i przyśpiesza metabolizm. Jest naturalnym składnikiem w walce z nadwagą i otyłością. Stosowana jest również w leczniczych substancjach, podnosząc wydolność fizyczną i psychiczną. Piperynę powinno stosować się przez około 3 miesiące, po 5-10 mg 1-2 razy na dobę. Następnie należy zrobić 2 miesiące przerwy i wznowić stosowanie. Nie zalecane jest stosowanie przez osoby z ciężkimi chorobami układu krążenia.