Arbuzy w diecie sportowca

Arbuzy to owoce zawierające ponad 90% wody i doskonale gaszące pragnienie w upalne dni. Są także wykorzystywane do leczenia zajadów, wyprysków i różnego typu stanów zapalnych skóry. Pomagają łagodzić ból i pieczenie w jamie ustnej, a osoby cierpiące na nowotwory nerek powinny, poza oczywiście właściwą terapią, codziennie zjadać całego arbuza.
Do korzystnych właściwości, jakie na nasz organizm wywierają arbuzy, zalicza się ich udział w ochronie przed chorobą wieńcową, zapaleniem oskrzeli, zaćmą, chorobą Parkinsona. Przeprowadzone badania dowodzą, że arbuzy podobnie jak pomidory czy czerwone grejpfruty są znakomitym źródłem likopenu, związku posiadającego właściwości wspomagania leczenia chorób nowotworowych. Arbuzy są także źródeł cennych przeciwutleniaczy, do których zalicza się likopen i glutation. Dzięki zawartości witamin, sok z arbuzów polecany jest osobom w stanach podgorączkowych. Owoce te są także polecane w leczeniu obrzęków, których przyczyną są zaburzenia pracy nerek i serca. Niektóre badania, dowodzą także działania przeciwwirusowego i przeciwzakrzepowego jakie mogą wykazywać związki zawarte w tych owocach.