Miód zalety

Miód jest produktem znanym ze swoich cennych właściwości już od starożytności był wykorzystywany już w starożytnym Egipcie. Jest produktem nie tylko smacznym, ale przede wszystkim powinniśmy go doceniać ze względu na jego korzystne i prozdrowotne działanie na organizm. W postaci rozcieńczonej i spożywanej na zimno, może być podawany osobom, które cierpią z powodu biegunki. Natomiast miód stężony i podgrzany jest doskonałym produktem dla osób, które mają problemy z zaparciami. Okazuje się, że doskonale wpływa na procesy trawienne zachodzące w organizmie. Swoje prozdrowotne i lecznicze działanie miód zawdzięcza zawartym w nim składnikom, z których jeszcze nie wszystkie zostały do końca poznane. Z całą pewnością ogromną rolę odgrywają zawarte w nim enzymy. pochodzą one z gruczołów ślinowych owadów, które są jego producentem. Miód w swoim składzie zawiera także nadtlenek wodoru, czyli związek dostępny w aptece jako zwykła woda utleniona. To właśnie zawartości nadtlenku wodoru, miód zawdzięcza swoje działanie bakteriostatyczne.