Buraki zalety

Buraki jemy zwykle z powodu ich smaku, ale warto zwrócić także uwagę na ich walory zdrowotne, które od lat są cenione przez specjalistów od medycyny naturalnej. Są używane w przypadku leczenia niedokrwistości, przyczyniają się do zwiększenia odporności organizmu. W przeziębieniach bywają używane jako lek przeciw objawom kaszlu. Wykazują korzystne działanie na organizm osób z nadciśnieniem tętniczym, problemami żołądkowo-jelitowymi, a także w chorobach nerek i wątroby. Oddziałują wzmacniająco na układ nerwowy, poprawiają pamięć, są stosowane jako lek na kaca.
Buraki zapobiegają zwapnieniu naczyń krwionośnych. Ich spożywanie zaleca się osobom cierpiącym na anemię i niedokrwistość. Powodują obniżenie ciśnienia krwi, zapobiegają chorobom serca. Osoby prowadzące zdrowy tryb życia powinny pić sok z surowych buraków. Wpływa on korzystnie na pobudzenie krążenia, oczyszcza krew. Dodatkowo powoduje wzrost tępa przemiany materii. Powinny go pić także osoby cierpiące z powodu przeziębienia lub grypy, kobiety w okresie menopauzy, kobiety w ciąży, dzieci i niemowlęta.