Błonnik jakie mają zalety ?
- 197 Views
- Redaktor wgx.pl
- 5 marca 2019
- Porady i wskazówki
Błonnik pokarmowy są to substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają procesom trawienia i wchłaniania w organizmie człowieka. Pełni bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, między innymi miażdżycy, nowotworom czy otyłości. Przez układ pokarmowy błonnik przechodzi w postaci zupełnie niezmienionej. Do najlepszych źródeł błonnika w diecie można zaliczyć pełne ziarna zbóż, orzechy, kiełki, nasiona, warzywa strączkowe, suszone owoce, kapustę, brokuły. Osoby, których codzienna dieta jest uboga w błonnik, cierpią zazwyczaj z powodu zaparć i problemów z trawieniem.
Błonnik, nazywany także włóknem pokarmowych, to przede wszystkim grupa związków, które pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Jest to mieszanina o charakterze polisacharydowym, na którą składają się celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy i śluzy, a substancje o charakterze niepolisacharydowym czyli ligniny. Istotną cechą błonnika jest jest jego zdolność do pęcznienia pod wpływem wody. Dzięki temu pobudza on jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii a także toksyn.

- 3 stycznia 2021
Jak nie wypaść z formy
- 9 października 2020
Co to jest hmb ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na tricepsy i barki
- 24 czerwca 2020
Jak nie wypaść z formy
Co to jest hmb ?
Ćwiczenia na tricepsy i barki
Ćwiczenia na siłę w rękach
Firma malay tiger opinie
Czy chipsy z jabłek są zdrowe ?
Trening na masę do budowania sylwetki
Szrugsy ćwiczenie