Błonnik jakie mają zalety ?
- 30 Views
- Redaktor wgx.pl
- 5 marca 2019
- Porady i wskazówki
Błonnik pokarmowy są to substancje pochodzenia roślinnego, które nie ulegają procesom trawienia i wchłaniania w organizmie człowieka. Pełni bardzo ważną rolę w zapobieganiu wielu chorobom cywilizacyjnym, między innymi miażdżycy, nowotworom czy otyłości. Przez układ pokarmowy błonnik przechodzi w postaci zupełnie niezmienionej. Do najlepszych źródeł błonnika w diecie można zaliczyć pełne ziarna zbóż, orzechy, kiełki, nasiona, warzywa strączkowe, suszone owoce, kapustę, brokuły. Osoby, których codzienna dieta jest uboga w błonnik, cierpią zazwyczaj z powodu zaparć i problemów z trawieniem.
Błonnik, nazywany także włóknem pokarmowych, to przede wszystkim grupa związków, które pochodzą ze ścian komórkowych roślin. Jest to mieszanina o charakterze polisacharydowym, na którą składają się celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy i śluzy, a substancje o charakterze niepolisacharydowym czyli ligniny. Istotną cechą błonnika jest jest jego zdolność do pęcznienia pod wpływem wody. Dzięki temu pobudza on jelita do wydalania zbędnych produktów przemiany materii a także toksyn.

- 13 listopada 2019
Napój z jagód acai
- 7 października 2019
Regeneracja w treningu biegowym
- 21 sierpnia 2019
Czy szkodzi nam sól
- 21 sierpnia 2019
Napój z jagód acai
Regeneracja w treningu biegowym
Czy szkodzi nam sól
Picie octu jabłkowego
Jabłecznik dieta
Koniec ze słodyczami
Zakwasy
Śliwki dlaczego warto przyjmować