Śliwki jakie mają zalety ?

Śliwki to popularne owoce pestkowe, które mogą występować w różnych odmianach i kolorach. Były znane już w starożytności i są uprawiane niemal na całej kuli ziemskiej. Przyrodnicy wyróżniają około 6 tysięcy różnych gatunków śliwek – amerykańskich, japońskich, euroazjatyckich. Należą one do różnych grup wśród których do najpopularniejszych zaliczane są renklody, węgierki, lubaszki, damaszki i mirabelki. Śliwki bywają bardzo często niedoceniane i pomijane w naszej codziennej diecie. Warto jednak sięgać po nie, ponieważ stanowią źródło cennych składników, których działanie wpływa na nasze zdrowie i urodę. W śliwkach znajdują się liczne witaminy – A, B1, B2, B3, B6, C, E, K. Zawierają także błonnik, kwasy organiczne, a także składniki mineralne wśród których znajdują się potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Śliwki wykazują silne działanie antyoksydacyjne, a dzięki temu ograniczają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Dzięki dużej zawartości błonnik działają korzystnie na perystaltykę jeli