Rodzynki zamiast słodyczy?

Rodzynki to jedne z najpopularniejszych bakalii, chętnie dodawane do różnego rodzaju deserów. Te ususzone owoce winogron przechowują w sobie całe bogactwo świeżych owoców, jednocześnie otwierając się na nowe kulinarne możliwości. Warto jednak włączyć je do codziennego jadłospisu także jako samodzielną przekąskę, zastępującą na przykład różnego rodzaju wyroby cukiernicze. Mają bowiem nie tylko słodki smak, który skutecznie uciszy ochotę na małe co nieco, ale także bogactwo cukrów prostych, które dostarczą energii, podwyższając jednocześnie poziom glukozy we krwi. Na tym jedynie otwiera się lista zalet, jakie posiadają te bakalie. Kryją się w nich liczne witaminy i kwas foliowy, a wśród drzemiących w nich minerałów można wymienić przede wszystkim potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy jod. Jedzenie rodzynek można więc polecić zwłaszcza osobom borykającym się z chorującą tarczycą, z problemami układu sercowo-naczyniowego, a nawet tym, którzy chcą się uchronić przed osteoporozą. Naukowcy spekulują, że rodzynki mogą też minimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę.