Rodzynki zamiast słodyczy?
- 29 Views
- Redaktor wgx.pl
- 15 stycznia 2019
- Porady i wskazówki
Rodzynki to jedne z najpopularniejszych bakalii, chętnie dodawane do różnego rodzaju deserów. Te ususzone owoce winogron przechowują w sobie całe bogactwo świeżych owoców, jednocześnie otwierając się na nowe kulinarne możliwości. Warto jednak włączyć je do codziennego jadłospisu także jako samodzielną przekąskę, zastępującą na przykład różnego rodzaju wyroby cukiernicze. Mają bowiem nie tylko słodki smak, który skutecznie uciszy ochotę na małe co nieco, ale także bogactwo cukrów prostych, które dostarczą energii, podwyższając jednocześnie poziom glukozy we krwi. Na tym jedynie otwiera się lista zalet, jakie posiadają te bakalie. Kryją się w nich liczne witaminy i kwas foliowy, a wśród drzemiących w nich minerałów można wymienić przede wszystkim potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo czy jod. Jedzenie rodzynek można więc polecić zwłaszcza osobom borykającym się z chorującą tarczycą, z problemami układu sercowo-naczyniowego, a nawet tym, którzy chcą się uchronić przed osteoporozą. Naukowcy spekulują, że rodzynki mogą też minimalizować ryzyko zachorowania na cukrzycę.

- 13 listopada 2019
Napój z jagód acai
- 7 października 2019
Regeneracja w treningu biegowym
- 21 sierpnia 2019
Czy szkodzi nam sól
- 21 sierpnia 2019
Napój z jagód acai
Regeneracja w treningu biegowym
Czy szkodzi nam sól
Picie octu jabłkowego
Jabłecznik dieta
Koniec ze słodyczami
Zakwasy
Śliwki dlaczego warto przyjmować