Obecność ziół w codziennej diecie

Zioła znane są od tysiącleci – dawniej były wykorzystywane podczas rytuałów religijnych, również podczas mistycznych obrzędów. Zioła wykorzystywane były do leczeni różnorodnych dolegliwości – oczywiście z różnym skutkiem. Dzisiaj doskonale znamy możliwości konkretnych roślin leczniczych i wykorzystujemy je z większą rozwagą. Dzięki temu każdy z nas może wykorzystywać zioła dowolnie, również jako dodatek do potraw! Zioła możemy wykorzystywać w różnorodny sposób – jako dodatek o dań głównych, jako produkt niezbędny do wykonania zdrowych i pożywnych koktajli, również jako składnik dekoracyjny licznych deserów. Aby mieć je zawsze pod ręką możliwe jest ich hodowanie na parapecie okiennym czy też nawet na balkonie. Rozwiązanie to pozwoli nie tylko pięknie ozdobić sam balkon, ale cieszyć się świeżymi ziołami w każdym momencie. Jakie zioła wybierać? Z pewnością doskonałym wyborem okaże się mięta, szałwia, oregano, rumianek oraz tymianek. Zioła możemy wykorzystywać przez cały okres wiosny i lata.