Miód właściwości

Dobroczynne działanie miodu na organizm człowieka zostało już dostrzeżone i docenione w starożytnym Egipcie. Egipcjanie po śmierci swojego władcy, w jego grobie umieszczali naczynie zawierające ten cenny produkt. Uważa się także, że swój sędziwy wiek ojciec medycyny Hipokrates zawdzięcza właśnie spożywaniu miodu. Był on także często stosowany w medycynie ludowej, kiedy sięgano po niego w przypadku licznych schorzeń. Miód wykazuje korzystne działanie na nasze serce, odżywia i usprawnia pracę mózgu. Jest także stosowany do leczenia ran, gdzie korzystnie wpływa na przyspieszenie tego procesu. Ma również nieocenione działania uspokajające i dlatego może być używany przez osoby żyjące w stresie i stałym napięciu emocjonalnym. Miód jest także produktem, który odznacza się właściwościami bakteriobójczymi. Co ważne na niektóre rodzaje infekcji bakteryjnych działa silniej niż niektóre z dostępnych syntetycznych antybiotyków. Miód jest również wykorzystywany w kosmetyce do produkcji kremów i balsamów do ciała. Ze względu na szereg cennych właściwości, powinien się znaleźć w codziennej diecie osób pragnących cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją psychofizyczną.