Kto ma skłonności do insuliooporności?

Kiedy dostarczamy do organizmu zbyt dużych ilości węglowodanów, zwłaszcza cukrów okazuje się, że nasz trzustka wydziela coraz większe dawki insuliny, czyli substancji mającej przeciwdziałać nadmiernej obecności cukru we krwi. Jeśli stężenie insuliny we krwi osiągnie duży i niebezpieczny poziom, możemy mówić, że jest to właśnie insulinooporność. Przede wszystkim osoby insulinooporne swoją dietę powinny oprzeć na posiłkach głównie białkowo oraz zawierających zdrowe tłuszcze. Każdy z tych posiłków nie powinien zawierać zbyt dużej ilości węglowodanów, a jeśli już polecane są w tym przypadku węglowodany złożone z takich źródeł jak warzywa. Insulinooporność dotyka przede wszystkim osób, które nadmiernie korzystały w przeszłości z różnego rodzaju słodkich przekąsek lub innych artykułów zawierających znaczne ilości węglowodanów prostych lub typ jesteś typem budowy endomorfika, którzy mają naturalne predyspozycje do zachorowania na tego typu schorzenia. Da się to jednak ustabilizować zbilansowaną dietą oraz regularną aktywnością fizyczną.