Koktajle z warzyw

Dieta bogata w witaminy oraz mikroelementy jest podstawą zdrowia oraz dobrego samopoczucia. Czy istnieją lepsze sposoby na ich dostarczanie niż spożywanie codziennie świeżych warzyw i owoców? Aby skutecznie wykorzystać tego rodzaju produkty warto podawać je w taki sposób, aby szybko się wchłaniały. Jednym z najskuteczniejszych sposobów jest miksowanie warzyw i tworzenie z nich pożywnych koktajli. Ich bazą powinny być przede wszystkim woda lub odrobina mleka. Aby koktajl mógł być pełen witamin wykorzystajmy blendery o ostrzach ceramicznych – mamy wtedy gwarancję, iż jak najmniej substancji cennych dla zdrowia nie zniszczy się w procesie tworzenia. Istotne jest również wybranie blendera który nie nagrzewa się – wiele witamin jest traconych nawet w nieznacznie podwyższonej temperaturze. CO warto miksować? Z pewnością marchew, kalarepę, paprykę, różnorodne sałaty, zioła, szpinak, rzodkiewki. Do blendera warto wrzucić również len lub inne nasiona. Wspomogą one pracę jelit, podwyższą metabolizm.