Czarny ryż i jego właściwości

Być może o czarnym ryżu jeszcze nie słyszałeś, ale czas to zmienić. Uchodzi on bowiem za najzdrowszy ze swojego gatunku, a przecież i zwykły ryż jest cennym źródłem składników odżywczych. Czarny ryż wyróżnia nie tylko kolor, ale także smak z charakterystyczną, orzechową nutą. Choć dotychczas był znany głównie na Dalekim Wschodzie, dziś podbija rynek Zachodu, zwłaszcza wśród osób, które bardzo starannie dobierają swoją dietę. Czarny ryż jest bogaty w antyoksydanty, a te pozwalają na leczenie stanów zapalnych oraz pozwalają na wzmocnienie organizmu w przypadku wielu popularnych chorób cywilizacyjnych (takich, jak na przykład astma). Jego ważną zaletą jest to, że jest odpowiedni właściwie dla każdego. A do tego, może być podstawą wielu dań. Nie tylko na bazie ryżu. Tworzy się bowiem z niego na przykład makarony, a nawet ciasteczka. Warto tu szczególnie wspomnieć o właściwościach odmładzających i oczyszczających czarnego ryżu. Pozwala także na zapewnienie organizmowi cennych składników odżywczych, nawet podczas diety odchudzającej.