Alergia pokarmowa typu III

Pod nazwą alergii pokarmowej typu III kryje się nadwrażliwość na pewne konkretne produkty spożywcze. Podstawą tego problemu jest fakt, że jelita przepuszczają do krwi zbyt dużą ilość niestrawionego do końca pokarmu. Organizm rozpoznaje owe cząstki jako ciała obce, na co układ odpornościowy odpowiada wytwarzaniem przeciwciał. W ciele powstaje stan zapalny, objawiający się także poprzez dolegliwości zwyczajowo wiązane z problemami trawiennymi: nudności, wymioty, biegunki, zaparcia i biegunki. Mniej oczywiste objawy tego zapalenia to zaś wykwity na skórze, objawy kojarzone z przeziębieniem, migrenowe bóle głowy, a nawet zaburzenia rytmu serca czy nadciśnienie. Ten specyficzny typ alergii, poprzez częste nawroty może prawdopodobnie doprowadzić do rozwoju otyłości, cukrzycy, niedoczynności tarczycy czy depresji. Nie można jednoznacznie wskazać żywności, która może wywoływać tego rodzaju reakcję alergiczną – może być to nawet całkowicie naturalne i zdrowe jedzenie: decydujące są indywidualne preferencje organizmu, który trzeba uważnie obserwować, by ustalić źródło problemu.