Seryna

Seryna należy do grupy aminokwasów endogennych. Dostarczyć możemy ją do organizmu poprzez spożywanie ryb, serów, sezamu, nasion lnu, orzechów a także roślin strączkowych. Ważną informacją jest to, że Seryna jest aminokwasem wytwarzanym samodzielnie przez nasz organizm, a jej pokłady znajdują się w naszym mózgu. Seryna podobnie jak inne aminokwasy ma wiele pozytywnych skutków dla naszego organizmu. Seryna ułatwia nam skupić się a także jasno myśleć. Dzięki temu aminokwasowi organizm dużo łatwiej trawi tłuszcze, poprawia się także nasza odporność. Seryna minimalizuje też katabolizację, czyli spalanie mięśni a także wspomaga ich wzrost. W przypadku kiedy nasz organizm zanotuje niedobór seryny, mogą pojawić się stany depresyjne lub pogorszenie się nastroju. Dawka seryny, którą powinniśmy dostarczać do naszego organizmu zależy od wielu czynników. Uwarunkowane jest to na przykład naszą wagą lub stanem psychicznym – osoby chore na schizofrenię powinny przyjmować od 60 do 120 mg tego aminokwasu.