Pieczywo razowe – właściwości

Pieczywo razowe cieszy się ostatnio coraz większą popularnością wśród osób dbających o stan swojego zdrowia. Jest to niewątpliwie związane z jego pozytywnym wpływem na organizm człowieka. Z tego powodu ilość osób, które rezygnują z białego pieczywa oraz pszennych bułek, zastępując je chlebem razowym i grahamkami wzrasta, co powinno cieszyć szczególnie dietetyków. Liczna badania wskazują, że włączenie do swojej codziennej diety grahamek i chleba razowego zmniejsz ryzyko zachorowania na raka okrężnicy lub choroby serca. Biała mąka oraz mąka razowa to dwa rodzaje mąki pszennej, które powstają w odmiennym procesie produkcji. W przypadku mąki razowej do jej wytworzenia są wykorzystywane całe ziarna, z których nic nie jest usuwana po ich przemieleniu. Z kolei w przypadku mąki białej, podlega ona procesowi rafinowania, co oznacza, że otręby oraz bogate w substancje odżywcze kiełki zostają oddzielone od reszty ziaren. Z tego powodu biała mąka jest uboższa w składniki odżywcze. W mące razowej znajdują się z kolei otręby będące doskonałym źródłem błonnika, witamin z grupy B, białka, minerałów, a także innych korzystnych dla zdrowia związków.