Jabłka zalety
- 227 Views
- Redaktor wgx.pl
- 11 lutego 2019
- Porady i wskazówki
Jabłka stanowią prawdziwe bogactwo witamin i składników odżywczych. W głównej mierze składają się z wody, która stanowi 85% ich masy. Pozostałą część stanowią kwasy organiczne, jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy a także chinowy, a także cukry między innymi glukoz i fruktoza zaliczane do grupy cukrów prostych. Ponad to jabłka zawierają witaminę C, która należy do antyoksydantów, a także pływa na wzmocnienie układu immunologicznego. Wśród witamin zawartych w tych owocach wyróżnić można witaminę A, B1, 2, B3, K, PP. Jabłka są także dobrym źródłem minerałów, ponieważ znajdują się w nich potas, żelazo, sód, magnez,cynk i krzem.
Warto pamiętać, że pomimo kwaśnego smaku jabłka odkwaszają organizm. Jest to spowodowane dużą zawartością soli mineralnych o odczynie zasadowym, głównie soli potasu. Dzięki ich zawartości biorą udział w regulacji gospodarki wodnej organizmu. Ponadto zapobiegają powstawaniu anemii, co jest związane z zawartością żelaza. Jedzenie surowych jabłek wzmacnia pracę serca i układu nerwowego, a także korzystnie oddziałuje na pracę wątroby.

- 3 stycznia 2021
Jak nie wypaść z formy
- 9 października 2020
Co to jest hmb ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na tricepsy i barki
- 24 czerwca 2020
Jak nie wypaść z formy
Co to jest hmb ?
Ćwiczenia na tricepsy i barki
Ćwiczenia na siłę w rękach
Firma malay tiger opinie
Czy chipsy z jabłek są zdrowe ?
Trening na masę do budowania sylwetki
Szrugsy ćwiczenie