Jabłka a dieta
- 249 Views
- Redaktor wgx.pl
- 11 kwietnia 2019
- Porady i wskazówki
Naprawdę warto wzbogacić swoją codzienną dietę w owoce a w szczególności jabłka. Zawarte w jabłkach substancje o charakterze antyoksydantów (głównie kwercetyna) pomagają zapobiegać powstawaniu raka jelita grubego i wątroby a także chronią układ nerwowy przed nadmiernym stresem, a tym samym zapobiegają rozwojowi chorób wieku starczego – chorobie Alzheimera i Parkinsona.
Świeże jabłka to także doskonałe źródło lekkostrawnego błonnika. Duże ilości pektyn zawarte są szczególnie w skórce i gnieździe nasiennym. Pektyny sprzyjają oczyszczeniu organizmu z trucizn. W czasie trawienia wiążą się z metalami ciężkimi tworząc nierozpuszczalne sole, które następnie są wydalane z organizmu. Dużo jabłek powinni jeść mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych, a także ci, którzy w pracy mają częsty kontakt ze związkami toksycznymi. Zawarte w jabłkach pektyny korzystnie działają także na florę bakteryjną, zapobiegają powstawaniu zaparć regulując perystaltykę jelit, obniżają poziom wchłaniania cholesterolu i dzięki temu chronią przed miażdżycą i zawałem serca.

- 3 stycznia 2021
Jak nie wypaść z formy
- 9 października 2020
Co to jest hmb ?
- 7 sierpnia 2020
Ćwiczenia na tricepsy i barki
- 24 czerwca 2020
Jak nie wypaść z formy
Co to jest hmb ?
Ćwiczenia na tricepsy i barki
Ćwiczenia na siłę w rękach
Firma malay tiger opinie
Czy chipsy z jabłek są zdrowe ?
Trening na masę do budowania sylwetki
Szrugsy ćwiczenie