Glicyna
- 446 Views
- Redaktor wgx.pl
- 25 czerwca 2019
- Porady i wskazówki
Glicyna jest najprostszym z całej grupy 20 standardowych aminokwasów białkowych. Jako jedyny z nich nie pojawia się w organizmie w dwóch zupełnie przeciwnych postaciach. W sztuczny sposób, czyli w warunkach laboratoryjnych glicyna otrzymywana jest w reakcji kwasu chlorooctowego z amoniakiem. Sama glicyna stanowi nieco ponad 7% ogólnego składu reszt aminokwasowych jakie występują w białkach. Jeżeli chodzi o funkcje fizjologiczną jedną z najważniejszych jest na pewno to, że ten aminokwas przede wszystkim spełnia rolę przekaźnika w ośrodkowym układzie nerwowym. Tworzy także sole żółciowe poprzez sprzęgnięcie z pierwotnymi kwasami żółciowymi. Glicynę nazywa się aminokwasem endogennym nie bez przyczyny. Ludzki organizm jest tak skonstruowany, że w większości przypadków nie ma najmniejszych problemów z jej syntezowaniem. Glicyna bardzo często ulega licznym przekształceniom w efekcie czego powstaje seryna. Metabolizm glicyny nie zawsze przebiega bezproblemowo. Czasem bywa tak że niesie za sobą pewne schorzenia jak np. nieketonową hiperglicynemie.

- 15 kwietnia 2022
Duża klata także na twoich zdjęciach!
- 7 marca 2022
Muira puama- wiele zastosowań jednego specyfiku.
- 23 lutego 2022
Czarny ryż zalety
- 6 stycznia 2022
Duża klata także na twoich zdjęciach!
Muira puama- wiele zastosowań jednego specyfiku.
Czarny ryż zalety
Liwko liwko
Czarny ryż i jego właściwości
Odpowiednie nawadnianie organizmu
5 posiłków i już?
Morwa