Czy sól jest potrzebna w codziennym menu?
- 361 Views
- Redaktor wgx.pl
- 27 czerwca 2019
- Porady i wskazówki
Sól to bez wątpienia jedna z najbardziej kontrowersyjnych przypraw. Jedni unikają jej jak ognia – przyjmując jedynie tę, której nie da się uniknąć, podczas gdy inni nie wyobrażają sobie codziennego menu bez dużych ilości tego dodatku. Jak to jest naprawdę? – warto czy nie warto dosalać potrawy?
Jak to zwykle bywa, prawda leży po środku. Zarówno niedobór, jak i nadmiar soli jest niekorzystny dla organizmu. Jednocześnie jednak należy mieć na uwadze to, że typowa sól kuchenna nie jest dla organizmu człowieka korzystna. Jeśli chcemy solić bez wyrzutów sumienia, powinniśmy wybierać sól morską. Nie można rezygnować z tego składnika. Jest on bardzo ważny – stymuluje nerwy, odpowiada za skurcze mięśni oraz za wiele innych procesów biologicznych. Mało kto wie, że dzięki soli można trawić węglowodany oraz białka. A to tylko niektóre z wielu korzyści tej przyprawy.
Niestety, sól kuchenna – jako produkt mocno przetworzony – traci wiele z pierwotnych właściwości. Dlatego lepiej sięgać po morską. Jest trochę droższa, ale warto zainwestować w coś, co faktycznie jest zdrowe dla organizmu.

- 15 kwietnia 2022
Duża klata także na twoich zdjęciach!
- 7 marca 2022
Muira puama- wiele zastosowań jednego specyfiku.
- 23 lutego 2022
Czarny ryż zalety
- 6 stycznia 2022
Duża klata także na twoich zdjęciach!
Muira puama- wiele zastosowań jednego specyfiku.
Czarny ryż zalety
Liwko liwko
Czarny ryż i jego właściwości
Odpowiednie nawadnianie organizmu
5 posiłków i już?
Morwa