Czarny ryż

Dzisiaj na rynku znajduje się mnóstwo artykułów spożywczych, o których mówi się, że mają bardzo dobry wpływ na zdrowie. Każdego roku zdarza się kilka takich „odkryć”, po których nagle tysiące osób rzuca się do sklepu w poszukiwaniu magicznego składnika, który odmieni ich diety i styl życia. Podobnie jest z czarnym ryżem, o którym nikt prawie nie słyszał jeszcze kilka lat temu. Jest to odmiana, która ma lekko orzechowy smak. Ten czarny ryż, który znajduje się na naszych półkach pochodzi zazwyczaj z Tajlandii lub Indonezji. Jest to wersja ekstremalnie odżywcza – zawiera mnóstwo witamin, potrzebnych na co dzień. Jest także najbogatszą w żelazo odmianą ryżu sprzedawaną w sklepach. Niektórzy twierdzą też, że obniża on możliwość zachorowania na raka. Wszystko to przez wysoką zawartość antycyjanów, które to też są głównym powodem, dla którego ryż ma właśnie taki kolor. Warto wypróbować więc ten ryż i dodać go do naszej diety. Nie musimy go jeść codziennie, ale np. zastąpić w jednym posiłku tygodniowo ryż biały na czarny.