Czarny ryż zalety

Czarny ryż to najzdrowszy ryż jaki możemy dostać w sklepach. Ziarna są obierane tylko z zewnętrznej warstwy, nie są łuskane z otręby. Zawiera dużą ilość błonnika, oraz witaminy E, natomiast mniej cukru i sodu, dzięki czemu możemy stosować przy treningach. Ma bardzo łagodny aromat i lekko orzechowy smak. W przeciwieństwie do innych rodzajów nie jest kleisty i szorstki. Regularne spożywanie zapobiega zachorowaniem na poważne, przewlekłe choroby. Wykazują także pozytywny wpływ na leczenie stanów zapalnych. Czarny ryż jest stosowany coraz częściej w dietach, jako zamiennik najczęściej za ziemniaki. Pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi, a także zredukowanie podskórnej tkanki tłuszczowej. Często stosowany podczas kuracji oczyszczająco-odmładzających, dzięki zawartości dużej ilości minerałów, witamin i zdrowych składników odżywczych. Gotowanie wymaga większego zaangażowani. Zacząć należy od namoczenia na noc, natomiast gotowanie trwa około godziny. Miękkości nie osiągniemy jak przy białym ryżu, oraz nie musimy się martwić, że przegotujemy.