Batat, czyli czerwony ziemniak
- 26 Views
- Redaktor wgx.pl
- 1 lutego 2019
- Porady i wskazówki
Większość Europejczyków do niedawna kojarzyła zapewne bataty z postacią Robinsona Crusoe, który według streszczającej jego losy powieści hodował te warzywa w swoim tropikalnym, przydomowym ogródku. Pochodzą one rzeczywiście z rejonów Ameryki Środkowej, skąd rozprzestrzeniły się między innymi do Afryki i południowej Azji. Nazywane słodkimi lub czerwonymi ziemniakami, są rzeczywiście kuzynami lepiej znanych kartofli. Od czasu do czasu warto jednak przełamać tradycyjne przyzwyczajenia i zaprosić do swojej kuchni bardziej egzotyczne ziemniaki. W batatach kryją się bowiem substancje przeciwnowotworowe: likopen i liczne, silne przeciwutleniacze. Są także bogatym źródłem karotenoidów, na przykład luteiny, która wpływa na polepszenie jakości widzenia. Wartość odżywcza batatów zamyka się ponadto w imponującej liście mikroelementów: witamin A, C, E i z grupy B, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, siarki, żelaza, jodu, sodu, miedzi, manganu, selenu. Bataty zawierają też błonnik pokarmowy, wpływający zbawiennie na pracę układu pokarmowego i będący elementem profilaktyki raka jelita grubego.

- 13 listopada 2019
Napój z jagód acai
- 7 października 2019
Regeneracja w treningu biegowym
- 21 sierpnia 2019
Czy szkodzi nam sól
- 21 sierpnia 2019
Napój z jagód acai
Regeneracja w treningu biegowym
Czy szkodzi nam sól
Picie octu jabłkowego
Jabłecznik dieta
Koniec ze słodyczami
Zakwasy
Śliwki dlaczego warto przyjmować