Batat, czyli czerwony ziemniak

Większość Europejczyków do niedawna kojarzyła zapewne bataty z postacią Robinsona Crusoe, który według streszczającej jego losy powieści hodował te warzywa w swoim tropikalnym, przydomowym ogródku. Pochodzą one rzeczywiście z rejonów Ameryki Środkowej, skąd rozprzestrzeniły się między innymi do Afryki i południowej Azji. Nazywane słodkimi lub czerwonymi ziemniakami, są rzeczywiście kuzynami lepiej znanych kartofli. Od czasu do czasu warto jednak przełamać tradycyjne przyzwyczajenia i zaprosić do swojej kuchni bardziej egzotyczne ziemniaki. W batatach kryją się bowiem substancje przeciwnowotworowe: likopen i liczne, silne przeciwutleniacze. Są także bogatym źródłem karotenoidów, na przykład luteiny, która wpływa na polepszenie jakości widzenia. Wartość odżywcza batatów zamyka się ponadto w imponującej liście mikroelementów: witamin A, C, E i z grupy B, wapnia, fosforu, magnezu, potasu, siarki, żelaza, jodu, sodu, miedzi, manganu, selenu. Bataty zawierają też błonnik pokarmowy, wpływający zbawiennie na pracę układu pokarmowego i będący elementem profilaktyki raka jelita grubego.