Śliwki dlaczego warto przyjmować

Śliwki to owoce zawierające duże ilości błonnika pokarmowego. Dzięki temu pozwalają oczyścić przewód pokarmowy z zalegających resztek pokarmu oraz usunąć zbędne i szkodliwe produkty przemiany materii. Śliwki przeciwdziałają powstawaniu zaparć, co w połączeniu z właściwościami antyoksydacyjnymi może chronić organizm przed rozwojem raka jelita grubego. Owoce te wykazują także działanie przeciwmiażdżycowe, korzystnie wpływają na pracę serca, hamują wchłanianie cholesterolu. Ich spożywanie działa kojąco na układ nerwowy i poprawia samopoczucie. Warto sięgać po śliwki także w czasie diety odchudzającej. Pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności, owoce te bardzo szybko zapewniają uczucie sytości, oczyszczają jelita, ograniczają wchłanianie cukrów, a także podkręcają tempo metabolizmu i usprawniają procesy trawienne.
Śliwki możemy jeść zarówno w postaci surowej jak i suszone. Suszone owoce pod względem właściwości odżywczych nie ustępują surowym, co więcej zawierają więcej witaminy A i błonnika. Ale należy pamiętać, że mają około trzech razy więcej kalorii.